Hjem / Oversigter / Oversigt: Opladerkabler

Oversigt: Opladerkabler

Dengang jeg var 15 år gammel fik jeg min første telefon, en Nokia 3310! Det var en tid hvor et opladerkabel ofte kun passede til den specifikke telefon du havde. Nokia havde 2 typer af standarder, det store og det lille stik. Fik du en Sony Ericson telefon, så var stikket helt anderledes og så fremdeles.

I dag har bl.a. EU været inde og regulere på de typer af opladerstik som vi forbrugere får i vores enheder, hvilket betyder at kabler kan genbruges lettere og vi kan på en lettere måde finde et kablet til at oplade vores enheder, når vi er på farten.

Jeg er stor fan af at man standardiserer opladere og andre ind-og udgange i vores enheder, både fordi det er lettere for os som forbugere, men også fordi det i sidste ende kan trække prisen ned på enhederne, fordi producenterne ikke skal bruge de samme ressourcer på at skabe nye kabler hver gang de laver en ny enhed.

I dag findes der i bund og grund 5 standarder af kabler, hvor flere af dem er ved at blive udfaset.

  • Lightning kabel (Apple)
  • 30 Pin kabel (Apple) (Samsung)
  • USB-3 Kabel (Samsung)
  • Micro-USB kabel
  • USB-C kabel

Herunder vil vi gennemgå de forskellige typer af kabler

Lightning opladerkabel (Apple)

Apples lightning kabel
Køb hos Winity.dk

Lightning kablet er en af de mest populære kabler på markedet i dag, det skyldes at dette kabel er standarden i de nyere Apple produkter, herunder både deres iPhones, iPads og iPods. Lightning kablet kaldes også et 8-pin kabel, fordi det har 8 poler der bruges til opladningen inde i enheden.

En af de største fordede ved Apple’s lightning kabel, er at det er vendbart, hvilket betyder at du kan sætte det i telefonen eller tabletten, uden at vende det forkert. Det betyder at stikket i enheden kan holde længere, fordi du ikke ved en fejl kommer til at sætte kablet forkert i,  og komme til at ødelægge opladerindgangen.
Apple har ligeledes lagt software i deress enheder, der gør at uoriginale kabler af meget lav kvlitet bliver afvist til brug i deres telefoner og tablets.

Lightning kablet har muligvis været inspirationen til USB-C kablet, som du kan læse mere om længere nede.

30 Pin opladerkabel (Apple) (Samsung)

 

30 pin oplader kabel fra Apple
Køb hos Winity.dk

30 pin kablet, blev først gjort berømt af Apple for mere end 10 år siden, da de introducerede den første iPod, der var revolutionerene på markedet for musik, men også for elektronik branchen, fordi det var Apple’s forsøg på at lave en ny standard. Kablet blev senere benyttet i deres første iPhone der udkom i 2007, som igen var en revolutionerende enhed.

30 Pin lablet er ikke særligt praktisk, fordi det skal vende den rigtige vej, og har en tendens til at gå i stykker.

Kablet kaldes et 30 pin kabel, fordi det har 30 poler som bruges til opladning inde i enheden.

Samsung lavede deres egen version af 30 pin kablet, som de benyttede til deres Galaxy Tab tablets, men efter nogle få enheder, skiftede de hurtigt over til micro-USB, som Apple aldrig har ville benytte.

USB-3 opladerkabel (Samsung)

USB-3 kabel
Køb hos Winity.dk

USB-3 kablet havde en meget kort levetid og var en opgradering af Micro-USB kablet, der skulle give dig muligheder for hurtigere opladning og hurtigere databehandling, når du skulle flytte data fra din telefon til din computer.

Kablet fik dog aldig det store følge og Samsung benyttede det kun i 2 af deres telefoner, Samsung Galaxy Note 3 og i Samsung Galaxy S5.

Som nævnt, havde kablet en stor fordel i stedet for det alm. Micro-USB Kabel, fordi det kunne håndtere højere hastigheder og og oplade telefonen hurtigere. Stikket var ligeledes lavet, så du uden problemer, kunne bruge et alm. Micro-USB kabel til at oplade din enhed.

Micro-USB opladerkabel

Micro-usb kabel
Køb hos Winity.dk

Micro-USB kablet, er en af de mest udbredte kabler på jorden, det skyldes at porducenterne af telefoner og tablets, der benytter Android som styresystem, også benytter Micro-USB kablet som standard. Det betyder at du altid har adgang til det rigtige kabel, hvis du fx. er hjemme hos venner eller familie, hvis de også benytter en Android telefon eller tablet.

Selvom Micro-USB kablet er utroligt populært, så har det den ulempe, at det, ligesom 30 pin kablet og USB-3 kablet, sakl sættes rigtigt ind i enheden, ellers risikerer du at knække kablet eller ødelægge indgangen i enheden.

Micro-USB kablet er så småt begyndt at blive udskiftet, så Android telefoner i fremtiden skal benytte USB-C kablet istedet for.

USB-C opladerkabel

USB-c kablet
Køb hos Winity.dk

USB-C kablet er den nye dreng i klassen, der har taget elektronik branchen med storm. Fordelen ved dette kabel, er at det fungerer som et Micro-USB kabel, men kan vendes begge veje, for både fleksibilitet og sikkerhed, så du ikke ødelægger kablet eller knækker indgangen i din enhed.

Når jeg skriver at kablet har taget branchen med storm, så er det ikke for sjov, det skyldes nemlig at selv Apple har benyttet kablet i deres Macbooks til opladning af deres nyeste computere, og hvem ved, måske bliver det også standard kablet, når Apple lancerer deres næste iPhone, der forventes at hedde iPhone 8.

Men de nyeste versioner af telefoner fra bl.a. OnePlus, Samsung, Huawei og Sony m.fl. er også begyndt at benytte USB-C kablet i deres enheder.

Nu kan vi så glæde os til at se hvad USB-C kablet kablet kan udrette for opladerne i fremtiden, men det bliver da super spændende at følge udviklingen, ikke mindst når trådløse opladere kommer til at overtage markedet.

Vi håber i kunne lide denne lille oversigt over de forskellige typer af opladere og jeg håber i vil skrive en kommentar, eller sende os en mail på kundeservice@winity.dk med tips eller kommentarer til oversigten.

Vi vil også meget gerne høre, hvis i har forslag til andre oversigter, guides eller artikler vi skal tage fat i.

Læs også: Guide: Find den rigtige skærmbeskyttelse

Om Rasmus Schlosser

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *